top of page

Spesialsøk med hund

Hunder er den raskeste løsningen for å oppdage veggedyr. 


Å bruke en av våre søkshunder er den mest effektive og nøyaktige måten å finne veggedyr på. Våre hunder kan sniffe seg frem til veggedyr i en brøkdel av tiden det tar et menneske eller en maskin. De kan finne insekter på bare 2-3 minutter - med presisjon og nøyaktighet.

Hundene kan finne veggedyr i husholdninger og næringseiendommer, inkludert;

  • Hjem

  • Hoteller, resorts og overnattingssteder

  • Fly og flyplasser

  • Skoler og Universiteter

  • Skip og ferger


Hundene er grundig opplært av våre eksperter, og ekvipasjene jobber profesjonelt og diskret. For å finne ut nøyaktig hvordan våre hundeekvipasjer jobber og hvorfor du bør bruke dem, se vår informasjonsfilm her. Kontakt oss og vi vil sette deg i kontakt med en av våre eksperter som kan tilby deg gode løsninger til hvordan våre hunder kan hjelpe deg. 

Våre hunder jobber for lek og kjærlighet.
Velferden til våre hunder er svært viktig for oss, og de er en integrert del av vårt team.

Utdrag fra Dagbladets artikkel

19. April 2017

Mange insekter er ikke levedyktige ute i den norske naturen, men fordi vi tar dem med inn i boligen finner de leveforhold som gjør at de er vanskelig å bli kvitt.

Det virkelig store problemet er antall veggedyrinvasjoner som har eksplodert de siste tiårene. I 2007 ble det utført under 500 bekjempelser av veggedyr i Norge. I 2015 var tallet økt til tett på 2500.

- Det skyldes trolig både økt reisevirksomhet og at veggedyrene er blitt mer resistente mot insektsmidler, sier forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke.

 

Les mer

Søkshunder for veggedyr
S.O.S Security

Søkshunder for veggedyr

film
Mer om veggdyr

Hva er veggedyr?

Veggedyr er blodsugende parasitter som først og fremst livnærer seg ved å suge blod fra mennesker. De anses ikke for å være et alvorlig skadedyr eller helsefare, men de er svært ubehagelige å leve med og forårsaker søvnløshet, anemi og mental tretthet. Parasitten var tidligere en stor plage i Norge, men ble nesten utryddet på 50-tallet ved hjelp av nye insektmidler. Grunnet resistens mot insektmidler og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig de siste 15 årene.

Voksne veggedyr er brune eller rødbrune og ca 2-5 mm lange. De er typiske cimicider. Deres flate form betyr at de lett kan gjemme seg i sprekker og sprekker. De bor i stoff, vegger, møbler, klær og senger.

Veggedyr som suger blod svulmer opp og får en mørkere farge.

Fotografi: Folkehelseinstituttet

Hvordan vet jeg om bedriften min har veggedyr?

Det er ganske vanlig å forvirre veggedyr med lopper. For å være helt sikker, er det best å søke ekspertråd så snart som mulig. La det være i en lengre tid, og angrepet vil spre seg til andre rom.

Veggedyr oppholder seg ofte der mennesker oppholder seg mye (i seng eller sofa), men gjemmer seg også i små hulrom og sprekker. Eksempler på oppholdssteder er bak skap, hyller og bilder, i sprekker i panel, bak gulvlister, i stikkontakter etc. Der veggedyrene oppholder seg kan man finne egg, ekskrementer og tomme huder i tillegg til levende eller døde parasitter. 

 

Det er veldig viktig å ta kontakt med eksperter dersom man har mistanke om veggedyr på sin bedrift.

Hvordan spres veggedyr?

Veggedyr spres fra ett miljø til et annet gjennom bagasje, klær, sengetøy og møbler. De gjemmer seg på fly, busser og skip, slik at de lett kan transporteres fra sted til sted. Veggedyr avler i en utrolig hastighet, og sprer seg til flere rom og leiligheter i samme bygning. Hunnene legger mellom 1 til 10 egg per dag. Disse eggene holder seg til overflater med et spesielt "proteinlim" og klekker etter ti dager.

Infestasjoner av veggedyr er ikke en refleksjon av dårlig hygiene eller dårlig rengjøring. De blir vanligvis brakt inn i en eiendom av noen som har kommet i kontakt med veggedyrene på et eller annet tidspunkt uten å være klar over det selv.

Inspeksjon av veggedyr

Når man skal oppdage eller bekjempe veggedyr, må man kjenne til oppholdsstedene. De oppholder seg først og fremst der man sover (i seng eller sofa) og gjemmer seg i sprekker og små hulrom. Veggedyrene kan imidlertid også ha tilhold ganske langt fra sengen. Eksempler på slike gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, i sprekker i panel, bak lister ved gulv, tak, dører eller vinduer, bak løsnet tapet, i stikkontakter og elektriske apparater, bak ledninger eller ved rørgjennomføringer.

På tilholdsstedene kan man finne tomme huder, egg og ekskrementer i tillegg til levende og døde individer. De sorte ekskrementene er ofte enklest å finne, og det er derfor lurt å se etter disse. Hvis veggedyr oppdages i ett rom, er det veldig viktig å sjekke tilstøtende rom og gjerne også andre steder i huset for å se om flere rom må behandles.

Egg fra veggedyr lagt i sprekker i en sofa.

Fotografi: Folkehelseinstituttet

Ekskrementer fra veggedyr på rammemadrass.

Fotografi: Folkehelseinstituttet

bottom of page